Preskočite na glavni sadržaj
Prijava

GIS Dan 2015

Svjetski dan GIS-a kao jednodnevni događaj obilježava se već dugi niz godina. Prvi GIS Dan dogodio se 1999 godine. Od tada pa do danas širom svijeta različite institucije obilježavaju GIS dan na različite načine. GIS dan obilježava se svake godine treće srijede u studenom, te je ovogodišnji GIS dan globalno obilježen  18. studenog. Tom je prigodom Hrvatska agencija za okoliš i prirodu (HAOP) organizirala GIS Dan pod nazivom „GIS portali i primjene geoinformacijskih sustava u prostornim analizama i modeliranju“ u prostorima Hrvatske gospodarske komore.

Ovom događaju prisustvovali su predstavnici javnih tijela i privatnog sektora, njih pedesetak, koji su predstavili svoja rješenja koja se baziraju na različitim tehnologijama; kako gotova komercijalna rješenja tako i rješenja bazirana na otvorenom kodu.

Između ostaloga Hrvatska agencija za okoliš i prirodu je u suradnji s tvrtkom IGEA predstavila ENVI geoportal koji će biti javno dostupan do kraja godine. 

Slika prikazuje predstavljanje ENVI geoportala kojeg je razvila Hrvatska agencija za okoliš i prirodu u suradnji s tvrtkom IGEA.

Aktivnosti na temu NIPP-a, predstavila je Iva Gašparović iz Nacionalne kontaktne točke za NIPP naglašavajući važnost razvoja mrežnih usluga neophodnih za daljnju uspostavu NIPP-a ali i ispunjavanje obaveza koje proizlaze iz INSPIRE direktive. 

Slika prikazuje prezentaciju Ive Gašparović pred okupljenim sudionicima.

Za sljedeću godinu i Dan GIS-a najavljeno je predstavljanje novih faza projekata koje smo imali priliku vidjeti na ovogodišnjim prezentacijama. Više informacija o globalnim događanjima na temu GIS dana možete pronaći na http://www.gisday.com/