Preskočite na glavni sadržaj
Prijava

Projekt „Smjernice za transformaciju prostornih podataka u skladu s INSPIRE specifikacijom“

29.10. 2014. godine u Državnoj geodetskoj upravi održana je radionica pod nazivom „Smjernice za transformaciju prostornih podataka u skladu s INSPIRE specifikacijom“ u organizaciji Nacionalne kontaktne točke. Na radionici su sudjelovali predstavnici subjekata NIPP-a koji predstavljaju institucije čiji prostorni podaci pokrivaju neku od tema Priloga I i II Zakona o NIPP-u, tj. Direktive INSPIRE, predstavnici Sektora za NIPP te predstavnici Geodetskog fakulteta.

Povod za radionicu je bilo predstavljanje projekta istoimenog naziva koji je potpisan s Geodetskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu. Voditelj projekta dr.sc. Vlado Cetl predstavio je prvu fazu projekta koja je uključivala analizu podataka, prvenstveno Državne geodetske uprave, kao subjekta NIPP-a, a onda i ostalih subjekata čiji podaci pripadaju temi iz Priloga I i II. Sam projekt uključuje i analizu dostupnih programskih rješenja za transformaciju, kako slobodnih tako i komercijalnih.

Na radionici se razvila konkretna rasprava koja je zaključena razmišljanjima da svakako prvi korak mora biti stavljanje prostornih podataka na uvid i korištenje javnosti putem servisa, te osvješćivanje da su svi subjekti NIPP-a koji u svom djelokrugu imaju prostorne podatke koje uspostavljaju ili održavaju obvezni, prema Zakonu o NIPP-u (NN 56/2013) sudjelovati u uspostavi, održavanju i razvoju NIPP-a.

Projekt treba biti finaliziran do kraja ove godine, a tada će biti predstavljen, na jednoj od radionica, subjektima NIPP-a i članovima radnih skupina NIPP-a.