Preskočite na glavni sadržaj
Prijava

Nobelova nagrada za otkriće ljudskog sustava za navigaciju

Problematika prostornog snalaženja i prostorna inteligencija zanimljiva je ne samo profesijama kojima je to svakodnevica nego i medicini. Ovogodišnja Nobelova nagrada za medicinu pripada britansko-američkom znanstveniku Johnu O´Keefeu te norveškim znanstvenicima May-Britt Moser i Edvardu I. Moseru za otkriće stanica u mozgu koje su upravo odgovorne za snalaženje u prostoru.

Radi se o unutarnjem 'GPS sustavu' mozga koji omogućava da znamo gdje se nalazimo, kako možemo stići s jednog mjesta na drugo i kako možemo pohraniti te informacije tako da ih možemo odmah aktivirati kada sljedeći puta prelazimo isti put. 'Saznanja o pozicionirajućem sustavu mozga mogu nam pomoći da bolje shvatimo teške poremećaje gubitka prostornosti koji pogađaju osobe oboljele od Alzheimerove bolesti', dodaje se u priopćenju.

'Ova otkrića riješila su problem koji je stoljećima zaokupljao filozofe i znanstvenike – kako naš mozak stvara mapu prostora koji nas okružuje te kako pronalazimo put kroz kompleksan okoliš', kaže se u objavi za medije peteročlanog odbora Karolinska instituta koji dodjeljuju nagradu vrijednu 8 milijuna švedskih kruna (6,7 milijuna kuna).