Preskočite na glavni sadržaj
Prijava

Podrška javno dostupnim podacima

Podrška javno dostupnim podacima je 36-o mjesečni projekt Europske komisije pod nazivom  DG CONNECT za poboljšanje vidljivosti i olakšanje pristupa skupovima podataka objavljenim na lokalnim i nacionalnim portalima s javno dostupnim podacima kako bi se povećala njihova ponovna uporaba unutar i izvan granica.

Projekt DG CONNECT teži unapređivanju politike Komisije za  javno dostupne podatake koja prati proces usvajanja revidirane Direktive o ponovnoj uporabi informacija iz javnog sektora od strane Parlamenta i Vijeća te promicanjem politike javno dostupnih podataka diljem Europske Unije. U tom smislu  DG CONNECT financira niz inicijativa, jedna od njih je i Podrška javno dostupnim podacima, za stvaranje osnove pan europskih portala za javno dostupne podatke.

Podrška javno dostupnim podacima je pan Europska inicijativa koja cilja i na izdavače podataka koji su već daleko dospijeli, ali I one koji tek započinju.

Da bi se postigli zadani ciljevi, podrška javno dostupnim podacima potencijalnim izdavačima javno dostupnih podataka osigurava tri tipa usluge:
  • Priprema podataka I metapodataka, transformacija I objava usluga koje će im omogućiti dijeljenje metapodataka svojih skupova podataka  na na pan Europskoj infrastrukturi metapodataka koja je proizašla iz projekta
  • Uslugu obuke iz područja javno dostupnih podataka, s ciljem izgradnje i teoretskih i praktičnih kapaciteta za EU javne administracije
  • IT savjetovanja I konzultantske usluge u području tehnologije povezanih javno dostupnih podataka I licenciranja metapodataka, te poslovnom aspektu

Problemi s kojima se suočava ova podrška je limitirani pristup i manjak preko granične svijesti o javno dostupnim podacima objavljenim na nacionalnim, regionalnim i lokalnim portalima  europskih zemalja članica. To ima negativan utjecaj na ponovnu uporabu tih istih skupova podataka, koja ostaje porilično nisko, svakako izvan očekivanja.

Na ovu temu je  u organizaciji INSPIRE MIG radne skupine održan webinar pod nazivom EU Open Data Portal.