Preskočite na glavni sadržaj
Prijava

Europska komisija krenula u proces analize provedbe INSPIRE-a u državama članicama

Predstavnici Republike Hrvatske su 18.01.2016. sudjelovali na biletaralnom sastanku s ciljem analize manjkavosti u provedbi INSPIRE-a koje je održan u Bruxellesu s predstavnicima Direktorata za okoliš (DG ENV).
 
Motivirana činjenicom da je u razdoblju između 2013. i 2015. određen broj važnih datuma za INSPIRE provedbu prošao, Europska komisija (EK) pokrenula je proces detaljne analize uspostave INSPIRE-a u državama članicama. Temeljem tih rezultata EK završava izvještaj o uspostavi INSPIRE-a s ciljem potvrde da li INSPIRE direktiva i dalje zadovoljava svoju namjenu („fit for purpose“). S druge strane komisija je pokrenula širok spektar obaveza u domeni izvještavanja u području okoliša za koje je prepoznata izuzetno važna uloga INSPIRE-a kao primarnog alata za pomoć u izvještavanju.
 
Kako bi prepoznala manjkavosti u uspostavi INSPIRE-a EK je koristila sljedeće izvore:  
Temeljem tih rezultata pokrenut je proces u tri koraka s ciljem otklanjanja manjkavosti u provedbi INSPIRE-a u svim državama članicama.
  • Prvi korak čine EU pilot projekti za države članice koje svoje metapodatke nisu učinile dostupne na INSPIRE geoportalu.
  • Drugi korak su biletralni sastanci sa svim ostalim članicama s ciljem analize stanja u državama članicama.
  • Treći korak je akcijski plan kojeg su države članice obavezne donijeti sukladno manjkavostima u provedbi.
 
Na navedenom sastanku primijećeno je da u nekim poljima RH ima iznadprosječno dobre rezultate (usklađenost i dostupnost metapodataka), ali isto tako da u drugim područjima postoje uočljivi zaostaci. To se primarno odnosi na ne postojanje mrežnih usluga kao i usklađenosti podataka sa provedbenim pravilima. Temeljem toga RH je obavezna do mjeseca svibnja donijeti akcijski plan za otklanjanje tih nedostataka (za period od godine dana) te će tijekom tog perioda NKT pokrenuti određene aktivnosti s ciljem izrade akcijskog plana.
 
Ispred NKT RH na sastanku je bio Tomislav Ciceli te ispred predstavništva stalne misije RH gđa Tea Kelvišer.