Preskočite na glavni sadržaj
Prijava

Unaprijeđen i redizajniran Geoportal NIPP-a pušten u probni rad

Dana 30.9.2020. u probni rad je pušten unaprijeđen i redizajniran Geoportal Nacionalne infrastrukture prostornih podataka (NIPP).
 
Geoportal NIPP-a predstavlja ishodišno mjesto za pristup izvorima prostornih podataka Republike Hrvatske koji su temeljem Zakona o NIPP-u (NN 56/13, 52/18, 50/20) dio Nacionalne infrastrukture prostornih podataka i dostupan je na mrežnoj adresi http://geoportal.nipp.hr. Sustav uspostavlja, održava i razvija Državna geodetska uprava u svojstvu Nacionalne kontaktne točke kako bi se na jedinstvenom mjestu moglo upravljati metapodacima, kao i omogućiti pristup uslugama pronalaženja, pregledavanja, preuzimanja, transformacije i pozivanja izvora prostornih podataka.
 
Slika prikazuje početnu stranu unaprijeđenog i redizajniranog Geoportala Nacionalne infrastrukture prostornih podataka

Geoportal NIPP-a je unaprijeđen migracijom na novu verziju kataloške aplikacije otvorenog koda GeoNetwork 3.4.4., čime je tehnološki moderniziran Katalog metapodataka, olakšana konfiguracija sustava kroz administracijsko sučelje te uvelike unaprijeđeno korisničko sučelje. Kako bi se ujednačile sve komponente sustava i poboljšalo iskustvo korisnika cjelokupan sustav Geoportala NIPP-a je redizajniran i prilagođen korištenju na mobilnim uređajima. Realizaciju nadograđenog i unaprijeđenog Geoportala NIPP-a ostvarila je tvrtka IGEA d.o.o.

Trenutno je na Geoportalu NIPP-a dostupno 418 metapodataka koji opisuju i definiraju izvore prostornih podataka tijela javne vlasti, dok su za 210 izvora prostornih podataka razvijene mrežne usluge, od ukupno 39 subjekata NIPP-a.

Nadamo se da će novi Geoportal NIPP-a zadovoljiti sve potrebe korisnika, kako subjekata na način da će im olakšati upravljanje izvorima prostornih podataka koji su u njihovoj nadležnosti tako i korisnika prostornih podataka olakšavajući pronalaženje prostornih podataka od interesa.

Ističemo kako su zbog dodatnih radova na sustavu moguće poteškoće u radu kao i nemogućnost pristupa registriranim korisnicima.