Preskočite na glavni sadržaj
Prijava

Održana 24. NIPP radionica iz novog ciklusa radionica u okviru projekta "Jačanje kapaciteta za uspostavu NIPP-a"

Državna geodetska uprava kao Nacionalna točka Nacionalne infrastrukture prostornih podataka (NIPP) organizirala je 24. NIPP radionicu, održanu 9. ožujka 2021., kao prvu iz novog ciklusa radionica pod zajedničkim nazivom „Uključenje jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave u NIPP“. Ovaj se novi ciklus radionica održava u okviru provedbe projekta „Jačanje kapaciteta za uspostavu NIPP-a“ koji je sufinanciran sredstvima Europskog socijalnog fonda. Radionica je bila namijenjena predstavnicima jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave koji nisu mogli sudjelovati u prvom ciklusu radionica, a održana je u obliku webinara putem virtualne platforme Microsoft Teams. Ukupno je sudjelovalo 46 sudionika s područja Ličko-senjske, Brodsko-posavske, Međimurske, Krapinsko-zagorske, Istarske, Koprivničko-križevačke i Dubrovačko-neretvanske županije zajedno s djelatnicima Državne geodetske uprave.
Slika prikazuje logo projekta "Jačanje kapaciteta za uspostavu Nacionalne infrastrukture prostornih podataka"
Radionicu je otvorio dr. sc. Damir Šantek, glavni ravnatelj Državne geodetske uprave, koji je tom prilikom istaknuo važnu ulogu DGU-a na razini Europske unije, a to je da objedini i distribuira prostorne podatke svih državnih tijela Republike Hrvatske. Također je naglasio važnost dostupnosti prostornih podataka u vlasništvu tijela javne vlasti Republike Hrvatske, ne samo poslovnim korisnicima nego i građanima.
 
Slika prikazuje dr. sc. Damira Šanteka, glavnog ravnatelja Državne geodetske uprave, prilikom otvaranja 24. NIPP radionice, održane u obliku webinara

Sudionicima se obratila i mr. sc. Ljerka Marić, načelnica Sektora za infrastrukturu prostornih podataka, koja je pozdravila sve prisutne i predstavila Službu za NIPP, nadležnu za provedbu Zakona o NIPP-u (NN 56/13, 52/18, 50/20), te je ovom je prilikom također istaknula potrebu za ostvarivanjem dostupnosti prostornih podataka na interoperabilan način. Prisutne je pozdravio i mr. sc. Tomislav Ciceli, koji je ukratko predstavio navedeni projekt i njegove elemente, te program same 24. NIPP radionice.

Svrha ovih radionica je olakšavanje predstavnicima jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave postupka prijave subjekata u Registar subjekata NIPP-a, te prijave izvora prostornih podataka iz njihove nadležnosti u Registar izvora prostornih podataka NIPP-a, kao i u Katalog metapodataka NIPP-a na Geoportalu NIPP-a. Predavanja na ove teme, kao i na teme uspostave i razvoja NIPP-a, te razvoja mrežnih usluga koje predstavljaju jednu od osnovnih obveza subjekata NIPP-a prema Zakonu o NIPP-u (NN 56/13, 52/18, 50/20), održali su mr. sc. Tomislav Ciceli, mr. sc. Tanja Rodin i dr. sc. Iva Gašparović.
 
Slika prikazuje mr. sc. Tomislava Cicelija tokom držanja predavanja na 24. NIPP radionici

Sudionici ove radionice su imali priliku sudjelovati u diskusiji i kratkoj interakciji, ostvarenoj kroz upitnik, čija je svrha bila dobivanje povratnih informacija od strane sudionika o poznavanju i razumijevanju prostornih podataka i NIPP-a. Odgovori su pokazali da se veći broj sudionika do sada nije susreo s Geoportalom NIPP-a, jednim od osnovnih proizvoda i obveza NIPP-a, što ukazuje na potrebu za održavanjem ovakvih radionica.
 
Slika prikazuje odgovore na 2. pitanje iz upitnika koji pokazuju da se veći broj sudionika radionice do sada nije susreo s NIPP-om

Državna geodetska uprava planira i održavanje dodatnih radionica, koje će biti usmjerene na praktičan rad kako bi se subjektima NIPP-a olakšao postupak prijave izvora prostornih podataka iz njihove nadležnosti u NIPP, te kako bi se osigurao njihov daljnji samostalni rad u svrhu održavanja i ažuriranja istih.

Više o 24. NIPP radionici možete saznati na poveznici.
Slika prikazuje ESF lentu koja sadrži logo Europske unije, Europskih strukturnih i investicijskih fondova i Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali