Preskočite na glavni sadržaj
Prijava

Generalna Skupština Eurogeographic-a u Varšavi

Od 29. rujna do 2.listopada 2013. godine u Varšavi, Poljska, održala se EuroGeographic Generalna Skupština u organizaciji Poljske Agencije za geodeziju i kartografiju (Head Office of Geodesy and Cartography).

Manifestaciji je prisustvovalo više od 140 sudionika.

 



Između ostaloga prihvaćena je kandidatura Državne agencije za geoprostorne informacije (engl.State Authority for Geospatial Information) iz Albanije i Državni odbor za vlasništvo (engl. State Committee on Property) Republike Bjelorusije za punopravno članstvo u EuroGeographics-u. Na taj način članstvo je prošireno na cijelu Europu.

Tijekom tri dana vrhunski stručnjaci iz cijele Europe podijelili su svoja iskustva i znanja i raspravljali o aktualnim temama  i pitanjima, budućim planovima i rješenjima. Kroz zanimljiva predavanja otvorena su mnoga pitanja kako  od važnosti za EuroGeographicsa kao organizacije, tako i samih članica i njihovog pogleda na struku i djelatnost. Na razini Europe zamjetan je širok raspon pogleda na smjer razvoja, koji vrlo često ukazuje i na sam razvoj društva iz kojeg članica dolazi, od relativno konzervativnih do izuzetno naprednih. 

Između ostalog naglašena je važnost i European Location Framwork (ELF) projekta kojim će se uspostaviti infrastruktura prostornih podataka agencija članica EuroGeographicsa.
 

Tijekom Skupštine definirane su i smjernice za uspostavu United Nation Global Geospatial Managment (UN–GGIM) na razini Europe. UN-GGIM predstavlja globalni pogled na infrastrukture prostornih podataka, te ima veliku važnost, kako za države članice, tako i za sam EuroGeographics, koji je preuzeo ulogu uspostave GGIM-a na europskoj razini.

Državnu geodetsku upravu predstavljali su ravnatelj Danko Markovinović, Sanja Zekušić i Tomislav Ciceli.