Preskočite na glavni sadržaj
Prijava

6. NIPP i INSPIRE dan u sklopu konferencije "Dani IPP-a 2014"

Dani Infrastruktura prostornih podataka 2014. održani su 11. i 12. rujna u zajedničkoj organizaciji Državne geodetske uprave i Geodetskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u prostorima fakulteta. Na ovogodišnjoj konferenciji prisustvovalo je 150 sudionika.

Prvog dana održana je radionica za članove radnih skupina NIPP-a, koju  je službeno otvorio novi zamjenik ravnatelja Državne geodetske uprave g. Vladimir Majetić.
 
Tijekom dana članovi radnih skupina NIPP-a imali su prilike bolje se međusobno upoznati kroz prezentacije voditelja radnih skupina koji su predstavili dosadašnji rad, svoje članove, buduće ciljeve i probleme s kojima se susreću.
Članove radnih skupina je s INSPIRE Registry –om upoznao g. Michael Lutz, a predavanje o Metapodacima održao je g. Željko Hećimović.

Drugi dio radionice bavio se praktičnim radom. Praktični dio vodili su g. Ivica Skender i gđa. Melita Perčec Tadić, također članovi radnih skupina NIPP-a.
 
Kraj radionice obilježila je prezentacija švedskog konzultanta g. Andersa Östmana koji je predstavio rad na Strategiji NIPP-a koju je pokrenula Državna geodetska uprava u svojstvu Nacionalne kontaktne točke za NIPP/INSPIRE. Strategija NIPP-a razvit će se za razdoblje do 2020. godine, a od članova radnih skupina očekuje se aktivan doprinos na izradi Strategije.

Drugog dana konferencije održan je 6. NIPP i INSPIRE dan u velikoj dvorani Geodetskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Konferenciju je otvorila mr.sc. Ljerka Marić načelnica Sektora za infrastrukturu prostornih podataka, a službeni dio zajednički su preuzeli dekan Geodetskog fakulteta prof. dr.sc. Miodrag Roić i ravnatelj Državne geodetske uprave dr. sc. Danko Markovinović.
 
Kao pozvane predavače imali smo čast poslušati gđu. Christinu Wasström National INSPIRE Co-ordinatora u Švedskoj koja nam je u svom predavanju na primjeru Švedske opisala put kojim je njena zemlja išla pri implementaciji INSPIRE Direktive.

Michael Lutz, predstavnik JRC-a, institucije odgovorne za tehničku uspostavu INSPIRE, i u drugom je danu, također kao pozvani predavač, održao predavanje o tome gdje smo trenutno i što nas sve čeka pri INSPIRE implementaciji.

Kao predstavnik jednog od subjekata NIPP-a,  zamjenica ravnatelja DHMZ-u dr.sc. Vlasta Tutiš održala je predavanje pod nazivom INSPIREd Solution for Meteorological and Hydrological Service (DHMZ).

U prvoj sesiji predstavljene su aktivnosti Nacionalne kontaktne točke, te je između ostalog i po prvi puta predstavljen GEOPORTAL NIPP-a od strane mr.sc. Tomislava Cicelija. Detaljnije o samom Geoportalu imali smo prilike čuti od Hrvoja Matijevića i Marka Škvorca iz IGE-e, izvođača projekta.

Sudionici su također imali prilike čuti i iskustva iz regije, te stanje infrastrukture prostornih podataka u susjednoj nam Srbiji i Kosovu.

Ovogodišnje Dane IPP-a bile su popraćene zanimljivim predavanjima i velikim brojem sudionika s nadom da ćemo se sljedeće godine okupiti u još većem broju uz još zanimljivih tema i predavanja na temu prostornih podataka. 

Konferenciju je popratio i Zbornik radova konferencije koji je objavljen i u digitalnom obliku na mrežnim stranicama NIPP-a. Za sve informacije o Zborniku slobodno nam se obratite na infonipp@dgu.hr..