Preskočite na glavni sadržaj
Prijava

12. NIPP i INSPIRE dan u sklopu konferencije "Dan IPP-a 2021"

Dana 20. listopada 2021. održana je dvanaesta konferencija posvećena infrastrukturama prostornih podataka, Dan IPP-a 2021., u organizaciji Državne geodetske uprave. Ovogodišnja konferencija je organizirana sukladno epidemiološkim mjerama s prisustvom oko 90 sudionika iz javnog, privatnog i akademskog sektora.

Slika prikazuje zajedničku fotografiju sudionika konferencije Dan IPP-a 2021.

Konferencija Dan IPP-a 2021. sastojala se od dva dijela: prvog, koji je obuhvatio svečano otvaranje nakon kojeg je uslijedilo pozvano predavanje, a završio je okruglim stolom, i drugog koji je obuhvatio niz predavanja raspoređenih u dvije sesije.
 
Ovogodišnja je konferencija kroz okrugli stol i održana predavanja predstavila značajne prekretnice u razvoju NIPP-a i INSPIRE-a, kao i njihove buduće primjene u svrhu izgradnje digitalnih blizanaca, korištenja visoko vrijednih skupova prostornih podataka i Zelenog plana Europske Unije. Velik je naglasak stavljen na nove tehnologije prikupljanja i obrade prostornih podataka i njihovu ulogu u infrastrukturama prostornih podataka, a posebno su obrađene teme upravljanja prostornim podacima u kriznim situacijama.

Slika prikazuje dr. sc. Damira Šanteka, glavnog ravnatelja Državne geodetske uprave prilikom otvaranja konferencije Dan IPP-a 2021.

12. NIPP i INSPIRE dan je započeo svečanim otvaranjem konferencije koju je otvorio dr. sc. Damir Šantek, glavni ravnatelj Državne geodetske uprave i predsjednik Vijeća NIPP-a, a prisutnima su se obratili i mr. sc. Ljerka Marić, načelnica Sektora za infrastrukturu prostornih podataka Državne geodetske uprave, Adrijan Jadro, predsjednik Hrvatske komore ovlaštenih inženjera geodezije i Željko Obradović, direktor Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove BIH i predsjednik Vijeća IPP-a BIH.

Slika prikazuje dr. sc. Ivu Gašparović prilikom najave mobilne aplikacije GeoHrvatska
 
Konferencija Dan IPP-a 2021. je donijela pregršt novosti iz polja infrastruktura prostornih podataka, a jedna od važnijih je i najava mobilne aplikacije GeoHrvatska koju je najavila dr. sc. Iva Gašparović. Ona je ovom prilikom predstavila navedenu aplikaciju koja će sadržavati brojne funkcionalnosti od praktičnog značaja za građane, kao i uključivanje zanimljivih i novih, dodatnih prostornih podataka iz nadležnosti tijela javne vlasti. Preglednik GeoHrvatska održava i razvija Državna geodetska uprava od 2019. godine, te je trenutno dostupan putem internet preglednika, a otvaranje mobilne aplikacije za javnost očekuje se uskoro.
 
Slika prikazuje prof. dr. sc. Josipa Faričića prilikom držanja predavanja na konferenciji Dan IPP-a 2021.

Pozvano predavanje na temu „Geografska imena u sustavima prostornih podataka“ održao je prof. dr. sc. Josip Faričić iz Odjela za geografiju Sveučilišta u Zadru, koji je ujedno i član Povjerenstva za standardizaciju geografskih imena. Ovo je predavanje bilo naročito zanimljivo te je na razumljiv i jasan način približilo problematiku geografskih imena kroz niz stvarnih primjera. Posebice je istaknuta potreba za standardizacijom geografskih imena, te su predstavljena tijela koja se bave ovim pitanjima, kao što su na svjetskoj razini United Nations Group of Experts on Geographical Names (UNGEGN), a na nacionalnoj razini Povjerenstvo za standardizaciju geografskih imena.
 
Slika prikazuje sudionike okruglog stola i moderatora mr. sc. Tomislava Cicelija na konferenciji Dan IPP-a 2021.

Nakon pozvanog predavanja uslijedio je okrugli stol pod nazivom „NIPP; gdje smo danas“ koji je moderirao mr. sc. Tomislav Ciceli, voditelj Službe za NIPP, a sudjelovali su Željko Obradović, direktor FGU BIH, prof. dr. sc. Vlado Cetl, redoviti profesor Sveučilišta Sjever, dr. sc. Darko Šiško, pročelnik Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada u Gradu Zagrebu, mr. sc. Dragan Divjak, direktor tvrtke List informatika d.o.o. i dr. sc. Damir Šantek, glavni ravnatelj Državne geodetske uprave. Okrugli stol je sadržavao tri teme: „Upravljanje kriznim situacijama“, „Strategija NIPP-a 2020.“ i „NIPP/INSPIRE poslije INSPIRE“. O navedenim temama razvila se dojmljiva rasprava između navedenih vodećih stručnjaka iz zemlje i regije o nužnosti pravovremenih i točnih prostornih informacija u kriznim situacijama poput potresa u Petrinji i Zagrebu kako bi se sačuvali životi i imovina. Također je ukazano na potrebu za ulaganjem dodatnih napora kako bi se ostvarili ciljevi NIPP-a i INSPIRE-a kroz uključivanje prostornih podataka i podizanje njihove kvalitete. Završno je predstavljen smjer razvoja NIPP-a i INSPIRE-a kao podloge za izgradnju već spomenutih digitalnih blizanaca, jačanja primjene visokovrijednih skupova prostornih podataka i ostvarivanja Zelenog plana Europske unije.
 
U drugom dijelu konferencije uslijedile su dvije sesije koje su sadržavale zanimljiva predavanja iz područja NIPP-a i prostornih podataka. Svaka se sesija sastojala od po četiri predavanja koja su održali stručnjaci iz javnog, privatnog i akademskog sektora. Predavanja su obuhvatila teme kao što su implementacija direktive INSPIRE, te provedba i razvoj NIPP-a u Republici Hrvatskoj, ali i u bližem okruženju, te primjena novih tehnologija u svrhu njihovog ostvarivanja. Obrađene su i teme praktične primjene NIPP-a i prostornih podataka dostupnih kroz NIPP, te su predstavljene nove mogućnosti prikupljanja i obrade prostornih podataka.
 
Sudionici konferencije su po njenom završetku izrazili zadovoljstvo konferencijom u pogledu značajnosti dobivenih informacija, kao i dinamike kojom su se odvijale aktivnosti na 12. NIPP i INSPIRE danu.
 
Zahvaljujemo svim predavačima i sudionicima koji su učinili Dan IPP-a 2021. iznimno edukativnim, inovativnim, zanimljivim i nadasve korisnim.

 
PROGRAM 12. NIPP i INSPIRE dana
VRIJEME AUTORI I NASLOVI PREDAVANJA FORMAT
10:00–10:30 Svečano otvaranje  
10:30–11:15 Prof. dr. sc. Josip Faričić: Geografska imena u sustavima prostornih podataka PDF
11:15–11:45 Zajednička fotografija
Pauza za kavu
 
11:45–13:00 OKRUGLI STOL: "NIPP; gdje smo danas?"

Moderator:
Mr. sc. Tomislav Ciceli, voditelj Službe za NIPP

Sudionici:
Željko Obradović, predsjednik Vijeća IPP-a BIH, direktor FGU BIH
Prof. dr. sc. Vlado Cetl, redoviti profesor, Sveučilište Sjever
Dr. sc. Darko Šiško, pročelnik, Grad Zagreb
Mr. sc. Dragan Divjak, direktor, List informatika d.o.o.
Dr. sc. Damir Šantek, predsjednik Vijeća NIPP-a, glavni ravnatelj DGU
PDF








 
13:00–14:00 Pauza za ručak  
  I. sesija - dvorana Maslina  
14:00–15:00
Rodin T., Gašparović I.:
Pregled aktivnosti na Geoportalu NIPP-a i pregledniku GeoHrvatska
Matijević H., Pleić M, Škvorc M., Kardum D., Zadro Salameh P.:
Prelazak na novi metapodatkovni profil NIPP-a
Turković M., Obad T.:
Životni ciklus prostornih podataka i INSPIRE sukladnost u tehnologijama otvorenog koda
Tabučić D., Obradović Ž.: 
Data integration & interoperability for public service provision in Federation of Bosnia and Herzegovina
PDF

PDF

PDF

PDF
15:00-15:15 Pauza za kavu  
  II. sesija - dvorana Maslina  
15:15–16:15 Kršulović D., Ciceli T.:
Razvoj Registra geografskih imena
Šiško D., Škreblin N., Gavrilović V., Skender I.:
Prostorni podaci u upravljanju hitnim situacijama i obnovi nakon potresa u Zagrebu i Petrinji
Gašparović M., Klobučar D., Gašparović I., Molak-Župan Ž.: 
Praćenje stanja šuma metodama daljinskih istraživanja
Rasol D., Ivatek Šahdan S., Kovačević D.:
DHMZ Centralna integracijska platforma - CIP
PDF

PDF

PDF

PDF
16:15–16:30 Zatvaranje