Preskočite na glavni sadržaj
Prijava

15. NIPP radionica

Nastavljajući u aktivnostima dizanja razine znanja potrebnih za uspostavu Nacionalne infrastrukture prostornih podataka i provedbe Direktive INSPIRE Nacionalna kontaktna točka uspješno je održala13. prosinca 2018. godine, 15. NIPP radionicu pod nazivom „Interoperabilnosti podataka NIPP-a“ u Državnoj geodetskoj upravi. Na radionici je aktivno sudjelovalo 23 predstavnika subjekata NIPP-a.

Cilj radionice je bio pomoći subjektima u razumijevanju povezivanja izvora prostornih podataka i aspekte interoperabilnosti prostornih podataka koji se vrednuju prilikom svakog procesa preuzimanja metapodataka iz nacionalnog kataloga na INSPIRE geoportal. Konačni cilj ove, kao i prethodne 14. NIPP radionice je povećanje broja dostupnih nacionalnih zapisa u INSPIRE geoportalu, s posebnim naglaskom na mrežne usluge za pregled i preuzimanje.


U uvodnom dijelu radionice je mr. sc. Tomislav Ciceli, voditelj Službe za NIPP, pozdravio prisutne sudionike i naglasio važnost interoperabilnosti za funkcioniranje infrastrukture prostornih podataka.
 
Slika prikazuje sudionike radionice pod nazivom "Interoperabilnost podataka NIPP-a" tijekom izlaganja Tomislava Cicelija.
 
U nastavku je mr.sc. Tanja Rodin održala predavanje o povezanosti izvora i aspektima interoperabilnosti prostornih podataka. Nadalje je uslijedio prikaz primjera dobre prakse interoperabilnih skupova podataka i mrežnih usluga na INSPIRE geoportalu.
 
Slika prikazuje izlaganje Tanje Rodin na 15. NIPP radionici održanoj u prostorijama Državne geodetske uprave.
 
Drugi dio radionice je bio posvećen praktičnom radu i vježbama za testiranje aspekata interoperabilnosti. Kroz samostalno korištenje INSPIRE dijagnostičkog alata sudionici su naučili identificirati izvore iz svoje nadležnosti na INSPIRE geoportalu i razumjeti nastale pogreške vezane za interoperabilnosti prostornih podataka.

Sudionici su uz pomoć djelatnika Službe za NIPP uspješno izvršili predviđene vježbe iz skripte i izrazili veliko zadovoljstvo što su mogli kroz praktični rad i konkretne primjere razumjeti principe na kojima radi INSPIRE geoportal i pogreške koje se javljaju zbog neispunjenih aspekata interoperabilnosti.
 
Slika prikazuje sudionike radionice u praktičnom radu na konkretnim primjerima u izvršavanju vježbi iz skripte.

Pokazan je veliki interes za radionice ovakve vrste te je iskazana želja i potreba za organiziranjem još praktičnih radionica kako na ovu tako i na temu s 14. radionice.
 
PROGRAM 15. NIPP RADIONICE
VRIJEME NASLOV PREDAVANJA FORMAT
10:00–10:10 Otvaranje radionice  
10:10–10:30 Tomislav Ciceli: Uvod u radionicu  
10:30–11:00 Tanja Rodin: INSPIRE Geoportal – povezanost i interoperabilnost
podataka NIPP-a
PDF
11:00–11:30 Tanja Rodin: Primjeri dobre prakse  
11:30–12:00 Pauza  
12:00–13:00 Tanja Rodin: Praktični rad – Aspekti interoperabilnosti PDF
13:00–13:30 Diskusija  
13:30 Završetak radionice