Preskočite na glavni sadržaj
Prijava

17. NIPP radionica

Na Pomorskom fakultetu Sveučilišta u Splitu u zajedničkoj organizaciji Državne geodetske uprave i Hrvatskog hidrografskog instituta održana je 17. NIPP radionica „Interoperabilnost podataka NIPP-a“. Radionica je bila namijenjena subjektima NIPP-a i lokalnim promotorima, te je okupila oko 40 sudionika.

Prilikom otvaranja radionice, prisutne su pozdravili prodekan za znanost Pomorskog fakulteta Sveučilišta u Splitu, doc. dr. sc. Hrvoje Dodig, Vinka Kolić, ravnateljica Hrvatskog hidrografskog instituta te glavni ravnatelj Državne geodetske uprave dr. sc. Damir Šantek, dipl. ing. geod.
 
Slika prikazuje sudionike radionice održane u prostorijama Pomorskog fakulteta Sveučilišta u Splitu prilikom pozdravnog govora Ljerke Marić.
 
Cilj radionice je bio pružiti podršku subjektima NIPP-a, kao i lokalnim promotorima u ispunjavanju obaveza koje su pred njima. Kroz tri predavanja, sudionici su bili upoznati s trenutnim statusom i budućim aktivnostima u NIPP-u, kao i s primjenom novih metoda i alata testiranja izvora prostornih podataka.

Prvi dio radionice započeo je predavanjem pod nazivom „Pregled aktivnosti u Nacionalnoj infrastrukturi prostornih podataka“ mr. sc. Tomislava Cicelija. On se u predavanju osvrnuo na razvoj i pregled proizvoda NIPP-a, te je naglašena važnost kvalitete u odnosu na dosadašnju kvantitetu. U ovom je predavanju posebna pažnja posvećena na dva projekta koji pridonose razvoju NIPP-a: „Jačanje kapaciteta za uspostavu NIPP-a“ i „Povećanje dostupnosti prostornih podataka NIPP-a putem mrežnih usluga“.
 
Slika prikazuje sudionike radionice - subjekte NIPP-a i lokalne promotore - u prvom dijelu radionice koje je započeto predavanjem Tomislava Cicelija.

U drugom dijelu radionice održana su dva predavanja. Prvo je predavanje pod nazivom „Povezanost između izvora prostornih podataka – skupova i usluga“ održala mr. sc. Tanja Rodin. Ona je kroz praktične primjere pokazala značajnost poveznica između izvora prostornih podataka. Osim toga, predstavila je i alat za provjeru povezanosti izvora – INSPIRE Resource linkages checker tool koji služi za provjeru novih i već postojećih metapodataka.
 
Slika prikazuje sudionike radionice i Tanju Rodin tijekom njenog predavanja pod nazivom "Povezanost između izvora prostornih podataka - skupova i usluga".

Drugo predavanje pod nazivom „Interoperabilnost prostornih podataka, INSPIRE Validator“ održala je dr. sc. Iva Gašparović.  Ona je u svom predavanju predstavila glavne smjernice kroz provedbena pravila i tehničke specifikacije za postizanje interoperabilnosti. Skrenula je pozornost na indikatore interoperabilnosti, te predstavila INSPIRE Validator. INSPIRE Validator je alat za validaciju izvora prostornih podataka. Završno je prikazan praktičan rad s Validatorom gdje su subjekti NIPP-a imali priliku testirati svoje podatke, istražiti i ispraviti eventualne pogreške.
 
Slika prikazuje nastavak drugog dijela radionice i predavanje Ive Gašparović pod nazivom"Interoperabilnost prostornih podataka, INSPIRE Validator".
 
PROGRAM 17. NIPP RADIONICE
VRIJEME NASLOV PREDAVANJA FORMAT
14:00–14:20 Otvaranje radionice  
14:20–15:00 Tomislav Ciceli: Pregled aktivnosti u NIPP-u PDF
15:00–15:30 Pauza  
15:30–16:30 Tanja Rodin: Povezanost između izvora prostornih podataka PDF
  Iva Gašparović: Interoperabilnost prostornih podataka,
INSPIRE Validator
PDF
16:30–17:00 Diskusija i zatvaranje radionice