Preskočite na glavni sadržaj
Prijava

18. NIPP radionica

Dana 3. lipnja 2020. godine održana je prva radionica NIPP-a u obliku webinara pod nazivom „Razvoj modela i mjera za dijeljenje skupova i usluga prostornih podataka“. Radionica je bila namijenjena lokalnim promotorima i subjektima NIPP-a, a prisustvovalo je oko 50 sudionika.

Radionicu su u suradnji s Nacionalnom kontaktnom točkom održali mr. sc. Dragan Divjak iz tvrtke List Geoinformatika i izv. prof. dr. sc. Romana Matanovac Vučković s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Cilj radionice je bio upoznavanje sudionika s pravnom osnovom u području dozvola i uvjeta korištenja prostornih podataka te analiza postojećeg stanja i definiranja potreba kako bi se izradile dozvole za korištenje prostornih podataka.
Slika prikazuje virtualno sklapanje sporazuma kakvi se sklapaju prilikom prihvaćanja dozvola i uvjeta korištenja prostornih podataka na mrežnim stranicama.

Prisutne su ispred Nacionalne kontaktne točke pozdravili mr. sc. Ljerka Marić, načelnica Sektora za infrastrukturu prostornih podataka i mr. sc. Tomislav Ciceli, voditelj Službe za NIPP. Mr. sc. Ljerka Marić se u pozdravnom govoru osvrnula na donošenje Zakona o izmjenama Zakona o Nacionalnoj infrastrukturi prostornih podataka (NN 50/20) kojim je, između ostalog, izmijenjen sastav Vijeća NIPP-a kako bi se omogućio njegov učinkovitiji rad.

Nakon pozdravnih govora, uslijedilo je uvodno predavanje mr. sc. Tomislava Cicelija, koji je istaknuo da je ovo prva u nizu od šest radionica koje se financiraju u sklopu ESF projekta „Jačanje kapaciteta za uspostavu Nacionalne infrastrukture prostornih podataka“ koji ima za cilj povećanje broja subjekata. Također se osvrnuo na razvoj proizvoda NIPP-a, gdje je stavljen naglasak na važnost kvalitete u odnosu na prijašnju kvantitetu.

U nastavku radionice uslijedilo je predavanje mr. sc. Dragana Divjaka pod nazivom „Analiza modela i mjera za dijeljenje prostornih podataka NIPP-a“. On se osvrnuo na terminologiju i njeno tumačenje u pogledu izraza dozvola, licenca i licencija, te je predstavio dostupne alate koji mogu pomoći u utvrđivanju potrebne vrste dozvole. Tako je predstavljen alat JLA – Joinup Licensing Assistant kojim se na temelju odabranih parametara dolazi do predložene grupe dozvola. Osim toga, predstavljen je i alat na mrežnoj stranici portala europskih podataka koji također služi za pomoć pri odabiru dozvola.

U nastavku je uslijedilo predavanje izv. prof. dr. sc. Romane Matanovac Vučković, pod nazivom „Modeli i mjere za dijeljenje skupova i usluga prostornih podataka NIPP-a“. Ona je u svom predavanju detaljno predstavila pravne izvore za rad s dozvolama. Posebno se osvrnula na Direktivu (EU) 2019/1024 Europskog parlamenta i Vijeća od 20. lipnja 2019. o otvorenim podacima i ponovnoj uporabi informacija javnog sektora, kao i na visokovrijedne skupove prostornih podataka. Završno je predstavila dozvole predložene za prostorne podataka NIPP-a, koje uključuju dvije vrste otvorenih i šest vrsta posebnih dozvola, te je detaljno razjasnila razlike za svaku dozvolu.

Kako bi se bolje razumjele potrebe subjekata u pogledu dozvola, nakon predavanja proveden je upitnik na kojeg su odgovarali svi sudionici. Tijekom predavanja i izlaganja predloženih dozvola razvila se interaktivna diskusija u kojoj su postavljana pitanja o mogućnoj primjeni dozvola te problemima s kojima se institucije susreću prilikom izdavanja podataka na koja je odgovarala izv. prof. dr. sc. Romana Matanovac Vučković.
Slika prikazuje lentu Europskog socijalnog fonda s logom Europske unije, Europskih strukturnih i investicijskih fondova, te Europskog socijalnog fonda.
 
PROGRAM 18. NIPP RADIONICE
VRIJEME NASLOV PREDAVANJA FORMAT
10:00–10:10 Otvaranje radionice  
10:10–10:20 Tomislav Ciceli: Jačanje kapaciteta za uspostavu NIPP-a PDF
10:20–10:30 Dragan Divjak: Analiza modela i mjera za dijeljenje prostornih podataka NIPP-a PDF
10:30–11:00 Romana Matanovac Vučković: Modeli i mjere za dijeljenje skupova i usluga prostornih podataka NIPP-a
11:00-11:10 Upitnik  
11:10-11:30 Romana Matanovac Vučković: Prezentacija nacrta licenci  
11:30-12:00 Diskusija o predloženim licencama  
12:00 Zatvaranje radionice