Preskočite na glavni sadržaj
Prijava

6. NIPP i INSPIRE radionica

13.06.2014. u prostorijama Državne geodetske uprave održana je 6-ta po redu NIPP i INSPIRE radionica u kojoj je sudjelovalo 23 sudionika. Radionicu je obilježila dvosatna prezentacija belgijskih konzultanata Joepa Crompvoetsa i Dannyja Vandenbrouckea koji putem projekta INTEGRATED LAND ADMINISTRATION SYSTEM financiranog od strane Svjetske banke sudjeluju u realizaciji izvješća za praćenje (engl. Monitoring) i izvješćivanje (engl. Reporting) IPP-a u Hrvatskoj za Europsku komisiju.
Slika prikazuje održanu prezentaciju u prostorijama Državne geodetske uprave.

Hrvatska je ulaskom u Europsku uniju postala obvezna svake tri godine raditi Reporting (izvješćivanje), a Monitoring (Praćenje) svake godine. Rok za predaju Praćenja Europskoj komisiji je bio je 15. svibanj 2014. godine, a rok za predaju Izvješćivanja je 15. svibnja 2016. godine. Nacionalna kontaktna točka odgovorna je za te poslove, a kroz ovaj projekt postavljeni su temelji za daljnje Praćenje i Izvješćivanje.
 
Ti izvještaji svakako uključuju involviranje subjekata NIPP-a, pa ih se kroz ovu radionicu željelo upoznati sa širom slikom i razlozima zbog kojih su se zahtijevale neke aktivnosti od njih samih, a i odgovore na pitanja koji su sami konzultanti postavili kako bi mogli zaključiti izvješće za Praćenje uspostave NIPP. Jedna od aktivnosti je svakako i online upitnik koji je dostavljen subjektima s rokom popunjavanja 2. svibnja 2014.
Slika prikazuje sudionike održane radionice tokom izlaganja.

U godišnjem Praćenju (Monitoringu) sudjelovalo je 18 subjekata, koji su dostavili informacije za 152 prostorna skupa podataka, 24 servisa, 77% podataka s pripadajućim metapodacima i 69% podataka konformna s metapodacima.
 
Pitanja koja kroz istraživanje nisu mogla biti odgovorena konzultanti su jasno postavili kroz upitnik na koji su odgovore subjekti dali tijekom jednosatne radne diskusije u dvije grupe predvođene predstavnicima Nacionalne kontaktne točke gđom. Ljerkom Marić i g. Tomislavom Cicelijem.
Slika prikazuje radnu diskusiju sudionika raspoređenih u dvije grupe predvođene predstavnicima Nacionalne kontaktne točke gđom. Ljerkom Marić i g. Tomislavom Cicelijem.

Radionica je i ovog puta povezala subjekte koji su na licu mjesta razmijenili iskustva i probleme s kojima se suočavaju. Subjekti su izrazili zadovoljstvo održanom radionicom, a pokazan je interes za daljnjim radionicama u kojima bi se pokazali praktični primjeri implementacije INSPIRE-a u zemljama Europe.