Preskočite na glavni sadržaj
Prijava

37. NIPP radionica

Državna geodetska uprava organizirala je 37. NIPP radionicu održanu 4. i 5. ožujka 2024. godine u obliku webinara putem Microsoft Teams platforme. Radionica je imala za cilj razvoj INSPIRE harmoniziranih skupova prostornih podataka putem FME programskog rješenja čime se nastavljaju aktivnosti na uspostavi, održavanju i razvoju Nacionalne infrastrukture prostornih podataka.

Slika prikazuje isječak iz radne plohe FME programskog rješenja na 37. NIPP radionici
 
FME programsko rješenje je nabavljeno u okviru ERDF projekta „Povećanje dostupnosti prostornih podataka NIPP-a putem e-usluga“ čiji je cilj bio povećati dostupnost prostornih podataka tijela javne vlasti, odnosno subjekata NIPP-a, razvojem INSPIRE usklađenih mrežnih usluga, a provodila ga je Državna geodetska uprava.
 
Za provođenje postupka harmonizacije odabrani su izvori u nadležnosti Državnog zavoda za statistiku iz INSPIRE teme Rasprostranjenost stanovništva (demografija) i Državne geodetske uprave iz INSPIRE teme Statističke jedinice za koje do sada nisu postojali INSPIRE harmonizirani podaci.
 
Harmonizacija je postupak kojim se prostorni podaci iz postojećeg modela prevode u model propisan Zakonom o NIPP-u (56/13, 52/18, 50/20), INSPIRE direktivom i pratećom zakonskom regulativom. Provodi se kako bi se dobili interoperabilni skupovi prostornih podataka dostupni putem INSPIRE usklađenih mrežnih usluga.

Slika prikazuje isječak iz radne plohe FME programskog rješenja na 37. NIPP radionici
 
Radionici su prisustvovali djelatnici Nacionalne kontaktne točke i Državnog zavoda za statistiku, a edukaciju je provodila tvrtka conterra GmbH u suradnji s tvrtkom Multisoft d.o.o.

Za navedene harmonizirane podatke u tijeku je razvoj pripadajućih INSPIRE usklađenih mrežnih usluga pregleda i preuzimanja.
 
Državna geodetska uprava kao Nacionalna kontaktna točka za INSPIRE kontinuirano ulaže napore kako bi se subjektima NIPP-a olakšalo ispunjavanje obveza propisanih Zakonom o NIPP-u i INSPIRE direktivom te u tu svrhu ima planove za buduće radionice namijenjene subjektima NIPP-a.