Preskočite na glavni sadržaj
Prijava

32. NIPP radionica

Dana 06. srpnja 2022. godine Služba za Nacionalnu infrastrukturu prostornih podataka (NIPP), koja djeluje unutar Sektora za infrastrukturu prostornih podataka Državne geodetske uprave, organizirala je 32. NIPP radionicu. Radionica je održana putem virtualne platforme Microsoft Teams uz nazočnost cca. 40 predstavnika jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave te drugih zainteresiranih strana.

Grafikon prikazuje razdiobu sudionika obzirom na razinu iz koje dolaze

Grafikon prikazuje razdiobu sudionika obzirom na vrstu jedinice lokalne samouprave

Radionica je održana pod nazivom "Uključenje u Nacionalnu infrastrukturu prostornih podataka (NIPP)". Cilj radionice bio je upoznati buduće subjekte s aktivnostima koje Državna geodetska uprava, kao Nacionalna kontaktna točka za NIPP provodi, svrhom i važnošću NIPP-a te ih potaknuti u postupak uključenja u NIPP.

dr. sc. Damir Šantek, glavni ravnatelj DGU i mr. sc. Tomislav Ciceli - otvaranje radionice

Radionicu je otvorio dr. sc. Damir Šantek, glavni ravnatelj Državne geodetske uprave. Ravnatelj je u svom pozdravnom govoru naveo prednosti i dobrobiti NIPP-a te naglasio potrebu za što većim uključenjem sudionika u NIPP.

dr. sc. Damir Šantek, glavni ravnatelj DGU - pozdravni govor

Uvodno predavanje pod nazivom: “Svatko može pronaći, razumjeti i koristiti prostorne podatke“ održao je mr. sc. Tomislav Ciceli, voditelj Službe za Nacionalnu infrastrukturu prostornih podataka. Predavanjem je sudionicima radionice predstavljen zakonski okvir na kojem se NIPP temelji, navedeni svrha i ciljevi NIPP-a, ali i obaveze koje subjekti moraju ispuniti temeljem Zakona o Nacionalnoj infrastrukturi prostornih podataka (NN 56/1352/1850/20). Još jednom je naglašena važnost i potreba uključenja subjekata u NIPP i njihova suradnja s Državnom geodetskom upravom kao Nacionalnom kontaktnom točkom te predstavljeni rezultati do sada poduzetih aktivnosti koji se najbolje ogledaju u značajnom porastu Subjekata NIPP-a kao i objavljenih izvora prostornih podataka u službenim Registrima.

mr. sc. Tomislav Ciceli - predavanje "Svatko može pronaći, razumjeti i koristiti prostorne podatke"

Predavanje „Geoportal NIPP-a“, voditeljice odjela za interoperabilnost NIPP-a, mr. sc. Tanje Rodin, obuhvatilo je teme kao šta su: metapodaci i specifikacija metapodataka, Katalog metapodataka te Geoportal NIPP-a. Predavanjem je sudionicima predstavljeno što su to metapodaci, čemu služe i zašto su važni te koje su obaveze subjekata NIPP-a u pogledu metapodataka. Sudionici su upoznati s Geoportalom NIPP-a, njegovom namjenom i mogućnostima. Predstavljen je Katalog matapodataka NIPP-a, prezentirantirani su načini pretrage i upravljanje metapodacima te unos novih metapodataka za prijavljene usluge i validacija unesenih metapodataka.
 
PROGRAM 32. NIPP RADIONICE
VRIJEME NASLOV PREDAVANJA GOVORNIK FORMAT
9:30 – 9:35 Otvaranje radionice dr. sc. Damir Šantek  
9:35 – 10:20 Uvod u NIPP; Svatko može lako pronaći, razumjeti i koristiti prostorne podatke; Registri NIPP-a mr. sc. Tomislav Ciceli PDF
10:20 – 10:40 Katalog metapodataka NIPP-a; Geoportal NIPP-a mr. sc. Tanja Rodin PDF
9:40 – 11:25 Rasprava    
11:25 – 11:30 Završetak radionice mr. sc. Tomislav Ciceli