Preskočite na glavni sadržaj
Prijava

10. NIPP radionica

Deseta, jubilarna, NIPP radionica održana je dana 24. studenog 2016. godine na Geodetskom fakultetu u Zagrebu. Radionica je bila praktičnog tipa i isključivo namijenjena lokalnim promotorima NIPP-a. Lokalni promotori odabrani su na razini svih područnih ureda Državne geodetske uprave te će predstavljati produženu ruku Nacionalne kontaktne točke u lokalnim sredinama gdje će pomagati u širenju svijesti o NIPP-u kao i u provedbi određenih aktivnosti važnih za NIPP. Na prvoj radionici posvećenoj promotorima prisustvovalo je 19 sudionika.
Radionicu je pozdravio i otvorio zamjenik ravnatelja Državne geodetske uprave g. Vladimir Majetić koji je naglasio važnost promicanja NIPP-a i sudionicima poželio ugodan rad.
 
Slika prikazuje sudionike održane desete NIPP radionice u prostorijama Geodetskog fakulteta tijekom izlaganja Tomislava Cicelija.

U pozdravnom govoru načelnica sektora gđa. Ljerka Marić osvrnula se na aktivnosti koje predstoje lokalnim promotorima i ukratko predstavila razvoj NIPP-a u dosadašnjem razdoblju.
 
Edukaciju su održali djelatnici Nacionalne kontaktne točke: Tomislav Ciceli, Petra Sajko Hlušička, Iva Gašparović i Renata Ogorelc.
 
Voditelj službe g. Tomislav Ciceli u uvodnom predstavljanju pokrio je sve aktivnosti NIPP-a i ciljeve kojima NIPP teži, objasnio je put NIPP-a u europskim okvirima i obaveze koje proizlaze iz INSPIRE direktive.
 
U prezentaciji Registri NIPP-a objašnjeno je koje to Registre vodi Nacionalna kontaktna točka te put prijave subjekta i izvora u Registar subjekata odnosno Registar izvora prostornih podataka NIPP-a. Predstavljena je aplikacija Registri NIPP-a, a u radnom dijelu sudionici su mogli praktično vidjeti osnovne funkcionalnosti same aplikacije.
 
Slika prikazuje praktičan dio radionice, gdje su djelatnici Nacionalne kontaktne točke upućivali pojedinačno sudionike u predstavljenu aplikaciju Registri NIPP-a.
 
Prezentacija Ive Gašparović predstavila je osnovne informacije o metapodacima, Specifikaciji metapodataka, Geoportalu NIPP-a, a u radnom dijelu sudionici su mogli kroz Geoportal NIPP-a u radnom okruženju pozvati mrežne usluge pregleda i preuzimanja te vidjeti kako je u geoportal implementirana mrežna usluga pretraživanja.
 
Renata Ogorelc s tehničke je strane detaljnije objasnila mrežne usluge koje propisuje INSPIRE direktiva, uslugu pretraživanja, uslugu pregleda, uslugu preuzimanja, uslugu transformacije i uslugu pozivanja.
 
Na samom kraju je završna prezentacija bila osvrt na odgovore ankete o dosadašnjem predznanju i korištenju NIPP-a koju su sudionici ispunjavali prije same radionice te popis aktivnosti i obaveza lokalnih promotora.
 
PROGRAM 10. NIPP RADIONICE
VRIJEME NASLOV PREDAVANJA FORMAT
10:00–10:15 Otvaranje radionice  
10:15–11:45 T. Ciceli: Uvod u NIPP i INSPIRE

P. Sajko Hlušička: Registri NIPP-a

I. Gašparović: Katalog metapodataka NIPP-a (1)
PDF

PDF

PDF
11:45–12:15 Pauza za kavu  
12:15–13:30 I. Gašparović: Katalog metapodataka NIPP-a (2)

R. Ogorelc: Mrežne usluge

T. Ciceli: Uloga lokalnih promotora u NIPP-u


PDF

PDF