Preskočite na glavni sadržaj
Prijava

38. NIPP radionica

Dana 27. svibnja 2024. godine održana je 38. NIPP radionica u okviru konferencije Dani IPP-a 2024., a otvorio ju je gospodin Antonio Šustić, glavni ravnatelj Državne geodetske uprave. Radionica je bila namijenjena prvenstveno korisnicima, ali i subjektima NIPP-a napredne razine koji su već imali ispunjenu većinu zakonski obveza, a bila je podijeljena u dva dijela. Prvi dio je sadržavao dva predavanja te je pokrivao uvod i osnove NIPP-a za one koji se po prvi puta susreću s NIPP-om. 

Slika prikazuje glavnog ravnatelja Državne geodetske uprave Antonia Šustića prilikom otvaranja 38. NIPP radionice

Prvo predavanje, koje je održao mr. sc. Tomislav Ciceli, obuhvatilo je razvoj NIPP-a i njegovih proizvoda od samih početaka NIPP-a u Republici Hrvatskoj do trenutnog stanja. Obrazložena je zakonska regulativa na nacionalnoj i europskoj razini, te su na jasan način prikazani trenutni rezultati Republike Hrvatske u ispunjavanju obveza. Pri tome je naglašeno da je danas naglasak na kvaliteti svih proizvoda i elemenata koje oni uključuju. Objašnjen je postupak uključivanja subjekata u NIPP te obveze koje proizlaze za subjekte NIPP-a sukladno Zakonu o NIPP-u (NN 56/13, 52/18, 50/20). Drugo predavanje, koje je održala Ana Geceg, predstavilo je osnovne proizvode NIPP-a - Geoportal NIPP-a i preglednik GeoHrvatska - iz korisničke perspektive. Tako je objašnjena zakonska osnova Geoportala NIPP-a, njegovi sastavni dijelovi i mogućnosti. Predavanje je bilo usmjereno na predstavljanje korištenja Geoportala NIPP-a za profesionalne korisnike kroz pristup potrebnim podacima putem Kataloga metapodataka i određivanje prikladnosti pronađenih podataka namjeni korisnika putem informacija dobivenih iz metapodataka i vizualnog pregleda podataka u pregledniku. Također je predstavljen mrežni preglednik i mrežna aplikacija GeoHrvatska koja je, za razliku od Geoportala NIPP-a, namijenjena građanima. Prikazane su mogućnosti mrežnog preglednika i aplikacije GeoHrvatska i mogućnosti korištenja u svakodnevnom životu, budući je cilj GeoHrvatske približiti prostorne podatke i staviti ih u službu građana.

Slika prikazuje mr. sc. Tomislava Cicelija prilikom držanja predavanja na 38. NIPP radionici

Drugi dio radionice je bio namijenjen subjektima NIPP-a napredne razine koji već imaju ispunjenu većinu zakonskih obveza. Također su održana dva predavanja koja su bila usmjerena na promjene u tehničkim specifikacijama. Prvo predavanje pod nazivom „Podizanje kvalitete metapodataka NIPP-a“ održala je dr. sc. Iva Gašparović. Ovo je predavanje obuhvatilo kratki pregled osnova metapodataka i upravljanje metapodacima sukladno Zakonu o NIPP-u. Zatim je uslijedilo predstavljanje najnovijih izmjena u elementima metapodataka u novoj verziji Specifikacije metapodataka v.3.1. putem uvođenja Klase usklađenosti 8 kojom se uvode novi elementi metapodataka. Detaljno je obrađena tema podizanja kvalitete zapisa metapodataka, uključujući probleme koji se javljaju kod upisa metapodataka te su dane opće preporuke za podizanje kvalitete metapodataka. Posljednje predavanje održala je mr. sc. Tanja Rodin. Ovim predavanjem prikazane su osnovne mrežne usluge koje se koriste u NIPP-u - mrežne usluge pregleda, preuzimanja i pronalaženja, njihova namjena i načini korištenja. Detaljno je prikazano kako funkcioniraju mrežne usluge pregleda (WMS) i preuzimanja (WFS). Za kraj je posebno obrađena tema pojednostavljenja povezivanja podataka i usluga u kontekstu novih tehnički smjernica.

Radionica je održana u prostorijama Državne geodetske uprave, a sudjelovalo je oko 40 sudionika.
 

Slika prikazuje logo konferencije Dani IPP-a 2024.

 

38. NIPP radionica

27. svibnja 2024.

Državna geodetska uprava
Gruška 20, Zagreb

 
VRIJEME AUTORI I NASLOVI PREDAVANJA FORMAT
10:00-10:45 Ciceli T.: Uvod u NIPP; Svatko može lako pronaći, razumjeti i koristiti prostorne podatke PDF
10:45-11:15 Geceg A.: Geoportal NIPP-a i GeoHrvatska: osnovni proizvodi NIPP-a iz korisničke perspektive PDF
11:15-11:30 Pauza FORMAT
11:30-12:00 Gašparović I.: Podizanje kvalitete metapodataka NIPP-a PDF
12:00-12:30 Rodin T.: Mrežne usluge i pojednostavljenje povezivanja podataka i usluga za INSPIRE PDF